top of page

Murat ULAÅžAN

31-Ocak-2008
Çevreci Rasim Uyan'ın baÅŸarısı

 

Anlayana: "Cevre, çevrecilere bırakılmayacak kadar ciddi bir iÅŸtir." B.M

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları DeÄŸerlendirme Vakfı'na dilekçe yazarak Derince'deki okullara atık kumbaraların konulmasını isteyen Rasim Uyan, bu günlerde çok mutlu.

Çünkü Uyan'ın 2005 yılında Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları DeÄŸerlendirme Vakfı'na gönderdiÄŸi dilekçesi yanıtsız kalmamış.

Çevre konusundaki duyarlılığı, samimi, dürüst ve yardım severliliÄŸiyle Derince halkının çok yakından tanıdığı bir isim olan Rasim Uyan, dilekçesinde ilk olarak okullara ardından kamu dairelerine ve son olarak da sokaklara bu atık kumbaralarının konulmasını istemiÅŸ.

Vakıf tarafından deÄŸerlendirilen ve geçtiÄŸimiz hafta hayata geçen bu uygulama, ilk olarak Derince Yunus Emre Ä°lköÄŸretim Okulu'nda baÅŸlatılmış. Okuldaki tüm kağıt, metal, plastik ile cam atıklar bu sistem sayesinde toplanmaya baÅŸlamış.

"Çevre için siz de bir adım atın" sloganına inanan Rasim Uyan, eÄŸitimcilerin de bu konuya büyük önem verdiÄŸini söylüyor.

Peki, bu atıklar ne oluyor derseniz?

Hemen söyleyelim.

Ülke genelinde ÇEVKO tarafından her yıl düzenli olarak toplanan bu atıklar geri dönüÅŸüm sayesinde yeniden deÄŸerlendirerek ülke ekonomisine tam 400 milyon dolarlık gelir saÄŸlıyor. Ne güzel deÄŸil mi?

Çevre konusuyla ilgili diÄŸer giriÅŸimleri de takip eden Uyan, BirleÅŸmiÅŸ Milletler, CumhurbaÅŸkanlığı, TBMM, Ä°sviçre BaÅŸkonsolosluÄŸu, Diyanet Ä°ÅŸleri gibi bine yakın kurumlara hazırladığı dilekçeleri göndermiÅŸ. Tam bir çevre dostu olduÄŸunu belirten Uyan, vatandaÅŸların çevre ile ilgili daha çok aydınlatılmasını gerektiÄŸine inanıyor.

Yakın zamanda da TRT'nin bu konuyla ilgili, söyleÅŸi ve çekim yapmak için Derince'ye geleceÄŸini de sözlerine ekliyor.

Bizde sevgili kardeÅŸimize, çevre konusunda gösterdiÄŸi çalışmalarından dolayı teÅŸekkür eder, baÅŸarılarının devamını dileriz.

Sizlerde çevreciyim diyor, destek ve fikirlerinizi paylaÅŸmak istiyorsanız Rasim Uyan'a ulaÅŸabilirsiniz.

Berber çevreci olursa...

Rasim Uyan, 25 senedir berberlik yapıyor. Çıraklık günlerinden beri de çevreci. Rasim Bey, berberlikle çevreciliÄŸi birleÅŸtirmeyi baÅŸarmış.Onun dükkanında saç kesim ücretleri ÅŸöyle listeleniyor:

5 kilo atık pil=Ücretsiz saç kesimi

500 adet pet ÅŸiÅŸe= Ücretsiz saç yıkama

500 adet yerden toplanmış sigara izmariti= Ücretsiz fön
 

Rasim Uyan, Ä°zmit doÄŸumlu. Åžu anda Açık ÖÄŸretim Lisesi’nde okuyor. 25 yıllık berber. Telefonla arayıp neden dükkanında çevre kampanyaları yaptığını sorduÄŸumuzda düÅŸünmeden yanıtlıyor “Günün yarısını ülkem için çalışarak yarısını da kendim için çalışarak geçiriyorum. Dükkana atık pil, pet ÅŸiÅŸe, sigara izmariti toplayıp getirenleri ücretsiz traÅŸ ediyorum. Bunu yaparken de hiç zorlanmıyorum. Ben küçük esnaf olarak bunları yapabiliyorsam büyük iÅŸ adamlarının neler yapabileceÄŸini gösterebilmek istiyor
“HerÅŸey çıraklık günlerimde baÅŸladı” diyerek sözü açıyor Rasim Uyan. “Çıraklık döneminde, dükkanın önünde poÄŸaça satan küçük arabalar vardı. PoÄŸacayı yiyenler kağıtlarını yere atıyordu. Ben de düÅŸündüm bunları deÄŸerlendirmek lazım diye. 12- 13 yaÅŸlarındaydım. Kağıtları toplamaya baÅŸladım. Toplayıp, SEKA Çocuk Dostları’na gönderiyordum. Böyle böyle bayağı kağıt topladım.”

Çıraklık günlerinde kağıt toplayan Rasim Uyan usta bir berber olduÄŸunda kendine hedef olarak “atık pilleri” seçmiÅŸ...“Kitapta okudum piller çok zararlıymış. Atık pil kampanyası baÅŸlattım dükkanımda. Åžu anda dükkanımın önünde 70 -80 tane pil var. Piller birikince Ä°ZAYDAÅž’a telefon ediyorum. Gelip alıyorlar. Elektrik ve sudan sonra pil de önemli. Kullandığımız herÅŸeyde pil var. Biz de birey olarak üzerimize düÅŸeni yaparsak ülkemiz kalkınır. Dükkanıma gelenleri alkalin piller yerine ÅŸarjlı pilleri kullanmak gerektiÄŸi konusunda uyarıyorum. Åžarjlı pillerin hem daha ekonomik hem doÄŸa için daha az zararlı olduÄŸuna dikkat çekiyorum. Alkalin piller topraÄŸa ve suya karıştırdığında zehirliyor. Bunlar az tüketilmeli, az tüketimin saÄŸlanması için ÅŸarjlı pil kullanmak lazım. 500 , 600 hatta 1000 kez ÅŸarj edilebilen ÅŸarjlı piller var. Bu demektir ki 1000 pil az kullanıyorsunuz. Atıkların az üretilmesi lazım. Ne kadar az atık üretebilirsek, ne kadar geri kazandırabilirsek, masmavi bir deniz, yemyeÅŸil bir orman , bir gün deÄŸil hergün çevreci olur insan.”

SÄ°GARA Ä°ÇEMEYÄ°NCE TRAÅž OLMAKTAN VAZGEÇÄ°YORLAR

Rasim Berber’in yaptığı kampanyaların biri bitmeden biri baÅŸlıyor. Pet ÅŸiÅŸe kampanyası, cam ve teneke kutu kampanyası. Hepsi devam ediyor. Ama en çok tepkiyi “Sigara içilmeyen dükkan” kampanyası alıyor. “Üç yıl önce dükkanda sigara içirmemeye baÅŸladım. Sigara konusunda müÅŸterilerle kavga derecesinde tartışmalar baÅŸladı. Bir müÅŸteri sigara içmek istedi, saÄŸlığa zararlı dedik, traşı yarım bırakıp gitti. Birçok müÅŸteri sigara içilmez levhasını görünce traÅŸ olmuyor. Ama ben vazgeçmiyorum.”

Rasim Uyan’ın dünyası sadece berberlik ve yaptığı çevre kampanyalarıyla sınırlı deÄŸil. Åžu anda Engel ve YaÅŸam adlı kursa devam ediyor, engellileri nasıl traÅŸ edebileceÄŸini öÄŸrenebilmek için. Bu arada yeni bir kampanyaya hazırlanıyor. “31 Mart da Kütüphaneler haftasında, 50 kitabı kütüphanaye bağışlayan ve bağış makbuzuyla bize gelenlere ücretsiz olarak traÅŸ yapacağız.”diyor

Ayten Serin                                                               16Mart  2008

 

Derince'nin çevreci berberi elinde makas, hazır bekliyor. Yeter ki çevre için güzel bir iÅŸ yapın, o da saçınızı kessin. Tam bir aktivist ya da "kampanya insanı" berber Rasim Uyan (36). Özellikle çevre kirliliÄŸi konusunda çok hassas. Çevresindeki kiÅŸileri yere çöp atmamaya, yerden çöp toplamaya, geri dönüÅŸüme alıştırmaya, aÄŸaç dikmeye teÅŸvik etmek için elinden geleni yapıyor. Bu amaçla en büyük çabayı da kendisi gösteriyor. Hatta gününün neredeyse yarısı hayır iÅŸleriyle geçiyor.
Bu günlerde birkaç metrekarelik berber dükkanında yedi farklı çevre promosyonu yapıyor. 500 pet ÅŸiÅŸe, 500 cam ÅŸiÅŸe, 5 kilo atık pil, 500 teneke kutu, yerden toplanmış 500 sigara izmariti veya yerden toplanmış 500 sigara paketi getirine ya da 10 aÄŸaç dikene bedava saç kesimi yıkama ve fön vaat ediyor.

KÄ°TAP VE CD FATURASI GETÄ°RENE SAKAL TIRAÅžI BEDAVA

Türkiye genelinde herhangi bir kütüphaneye 50 kitap bağışlayıp makbuzunu getirene 23 YTL’lik saç-sakal promosyonunu veriyor. Son olarak da korsan kitap, müzik albümü ve film satışına karşı bir çalışmaya baÅŸlıyor. Bunda da çok iddialı. Faturalı ve bandrollü bir kitap ya da bir CD alan, aynı gün faturasını getirip bırakmak ÅŸartıyla sakal tıraşı, yıkama ve fönden oluÅŸan 13 YTL’lik hediye alabilecek. Yani neredeyse aldıkları ürün kadar da promosyon sahibi olacaklar.

Pet ÅŸiÅŸe, izmarit, atık pil, teneke kutu getirene tıraÅŸ, fön bedava

Derinceli Rasim Uyan (36), 25 yıllık erkek kuaförü. Liseyi dışardan bitirdi, hayali yakında üniversite mezunu bir berber olmak. Çevre duyarlılığının daha çıraklık döneminde baÅŸladığını anlatıyor. "Dükkanımızın yanında poÄŸaça ve börek satılıyordu. PoÄŸaçasını yiyenler kağıtları yere atıp gidiyordu. O günlerde bu kağıtları gönüllü bir amca ile birlikte toplamaya baÅŸladık. Topladığımız kağıtları da çuvallara koyup SEKA Çocuk Dostları DerneÄŸi’ne gönderdik. Dernek bunları satıp çocukların ihtiyaçlarını karşılıyordu. Her gün dükkanda iÅŸe baÅŸlamadan önce bir saat bu iÅŸi yapıyordum. Sonra bununla yetinmedim. Dükkanın önündeki aÄŸaçları kireçle boyadım. Belediyeden talepte bulunduk ve bütün sokağı saksılarla donattık. Sokağımız örnek sokak seçildi."

Rasim Uyan, askerden dönünce kendi iÅŸyerini açtı. Ancak, 1999 Marmara Depremi’nde iÅŸyeri yerle bir oldu. Bunun üzerine bir süre bir arkadaşının dükkanında çalıştı, 2005’te de ÅŸimdiki dükkanını açtı. Dükkanın açılışını çevreci çalışmalarıyla tanınan eski milletvekili ve aktör Ediz Hun yaptı.

Uyan kendi dükkanını açınca daha büyük kampanyalara baÅŸladı. OkuduÄŸu bir yazıdan, atık pillerin çevreye çok zarar verdiÄŸini öÄŸrenmiÅŸti. Pilleri toplayıp nereye gönderebileceÄŸini araÅŸtırdı ve buldu: Bunları zehirli atık bertaraf tesisi Ä°zaydaÅŸ’a verecekti. Bunun üzerine 500 atık pil getirene bedava tıraÅŸ kampanyasına baÅŸladı: "MüÅŸterilerim, akrabalarım dostlarım ve tüm Derinceliler, hatta Kocaeli’nin diÄŸer ilçelerinden basın yoluyla haberdar olan vatandaÅŸlar geldiler, kampanyamızı desteklediler." Åžimdi Kocaeli’nde onu tanımayan yok. Yaptığı kampanyalarla yerel basın için en iyi haber kaynaklarından biri. Hürriyet’in onunla röportaj için Derince’ye geliÅŸi de yerel basına ayrı bir haber konusu oluyor.

TEK KAMPANYAYLA YETÄ°NMEDÄ°

Sonra bu kampanyaları çeÅŸitlendirdi. 500 pet ÅŸiÅŸe, 500 cam ÅŸiÅŸe, sigara izmariti, sigara paketi ve teneke kutu gibi baÅŸka alanlara da girdi. Rasim Uyan, kampanyada 500’er adet atık istese de kimi tek tek getiriyor, kimi ne bulursa... O da çok önemsemiyor miktarın ne kadar olduÄŸuna. Ama kendince baÅŸka bir kriteri var: Atık getiren kiÅŸinin çevreci olduÄŸunu hissettirmesi. Dükkanına getirilen bu atıklara karşılık 10 YTL’lik saç tıraşı ve 8 YTL’lik yıkama ve fön hediyesi veriyor. Gerekirse 5 YTL’lik sakal tıraşını da esirgemiyor, böylece promosyonun toplam deÄŸeri 23 YTL’ye çıkıyor.

Erkek kuaförlüÄŸü yapsa da ona kadınlar da atık getiriyor. "25 yıllık esnafım, artık insanları bir bakışta tanıyorum: Gelen gerçekten çevreci mi yoksa bana numara mı yapıyor anlıyorum. Bu kampanyadan beklentim çevre duyarlılığını artırmak. Bir sloganım da var: "Bir gün deÄŸil, her gün çevreciyim." Amacım çok sayıda kiÅŸinin "her gün çevreci" olması. Bana en çok pil getiriyorlar. Bu da doÄŸal çünkü pil, hayatımızda sudan veya elektrikten sonra üçüncü en çok tükettiÄŸimiz ürün."

Dükkan komÅŸuları da bu kampanyalardan hiç ÅŸikayetçi deÄŸil. Hepsi, Uyan’ı çok seviyor. "Herkese böyle bir gönüllü lazım" diyorlar. Çalışmalarını destekliyor, dükkanın önündeki koliler ve çöp poÅŸetlerinden asla rahatsız olmuyorlar. Zaten o da toplananları kısa sürede gerekli yerlere ulaÅŸtırıyor.

KiÅŸisel olarak atık toplasa da geniÅŸ çapta hedefi baÅŸta okullara olmak üzere birçok kuruma pil kumbarası ve geri dönüÅŸüm kutusu koydurmak: "Bu iÅŸe caddeden baÅŸlarsanız olmuyor. Ä°ÅŸe ilköÄŸretimden, çocuklarımızdan baÅŸlatırsak ilerde sorun kalmaz. Gerekli yerlere yazı yazdım. Åžu anda Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları DeÄŸerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Derince’deki birçok okula atık kutuları koymaya baÅŸladı. Ä°ZAYDAÅž da atık pil kumbaraları koyuyor. Avrupa’da herkes bu atık toplama ve ayrıştırma iÅŸini evinde yapıyor zaten."

ÖÄžRENCÄ°LERÄ° BEDAVA TIRAÅž ETTÄ°

Kampanyaları sadece çevreyle ilgili deÄŸil Uyan’ın. ÖrneÄŸin Cumhuriyet Bayramı’nda dükkanının bulunduÄŸu pasajdaki esnaf arkadaÅŸlarıyla birlikte "Cumhuriyetten Bugüne Polis Kıyafetleri FotoÄŸraf Sergisi" açtılar. Derince Belediyesi’nin yönlendirmesiyle fakir mahallelerde, öÄŸrenci yurtlarında gezip afiÅŸ astılar. Bir diÄŸer berber arkadaşıyla yardım amacıyla bir günde 204 kiÅŸiyi tıraÅŸ ettiler. 23 Nisan öncesinde kaymakamlığa yazı yazarak aynı kampanyayı Derince’deki okullarda baÅŸarılı öÄŸrencileri tıraÅŸ etmek için yapmak istediler. O erkek öÄŸrencileri tıraÅŸ ederken, kız öÄŸrencilerin saç kesimini de kadın kuaförü arkadaşı yaptı.

Bu kadar da deÄŸil. Rasim Uyan, Derince’de beÅŸ yıl kapalı kalan çelik sanayi fabrikasının iÅŸçilerinin eylemlerine destek verdi, seslerini basında duyurmalarına yardımcı oldu. Derince’nin belde statüsünden ilçe statüsüne geçmesi için de çalıştı. Kuaför salonlarında hijyen konusunda bilgiler derledi ve belediyeden bunların broÅŸür haline getirilmesini talep etti, bastırıp dağıtmaya baÅŸladı. Bu kadar kampanyadan ve çabadan sonra ödüller de aldı. 2002’de Kocaeli Gazetesi’nin oluÅŸturduÄŸu 150 kiÅŸilik seçici kurul tarafından yılın esnafı seçildi. Birçok siyasi partiden, dernek ve kuruluÅŸtan yaptığı çalışmalardan dolayı ödüller ve takdir belgeleri aldı.

Gitmediği kurs kalmadı

Rasim Uyan, bir yandan da berber olarak kendini geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini düÅŸünerek kurslara baÅŸladı. Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi’nin bedelsiz meslek edindirme kurslarına ve Halk EÄŸitim Merkezi’ndeki kurslara katıldı. Diksiyon, beden dili, masörlük, cilt bakımı, bayan kuaförlüÄŸü, dış görünüm, zarafet gibi kurslara gitti. Åžimdi de engellilere daha iyi hizmet verebilmek için "engel ve yaÅŸam" kursuna gidiyor. Dükkanını, engellilere uygun hale getirmeye çalışıyor. Bir yandan da Ä°ngilizce kursuna gidiyor.

 

Elinde makas, hazır bekliyor. Yeter ki çevre için güzel bir iÅŸ yapın, o da saçınızı kessin... Tam bir aktivist ya da "kampanya insanı" berber Rasim Uyan (36). Özellikle çevre kirliliÄŸi konusunda çok hassas. Çevresindeki kiÅŸileri yere çöp atmamaya, yerden çöp toplamaya, geri dönüÅŸüme alıştırmaya, aÄŸaç dikmeye teÅŸvik etmek için elinden geleni yapıyor. Bu amaçla en büyük çabayı da kendisi gösteriyor. Hatta gününün neredeyse yarısı hayır iÅŸleriyle geçiyor.

Bu günlerde birkaç metrekarelik berber dükkanında yedi farklı çevre promosyonu yapıyor. 500 pet ÅŸiÅŸe, 500 cam ÅŸiÅŸe, 5 kilo atık pil, 500 teneke kutu, yerden toplanmış 500 sigara izmariti veya yerden toplanmış 500 sigara paketi getirine ya da 10 aÄŸaç dikene bedava saç kesimi yıkama ve fön vaat ediyor.

Berberim Rasim Uyan

Adı: Rasim
Soyadı: Uyan
MesleÄŸi: Berber
Ancaaak, eÄŸer başınız derde girerse, onu bul çaredir her derde.
Baba gibi, ağabey gibi sıcacık sevişine,
Elindekini, avucundakini garibe veriÅŸine,
Resimleri tek-tek diziÅŸine,
Ä°çten samimi gülüÅŸüne,
Hayran olursun merhametine, yardım edişine.
Evet, Rasim Uyan. Arkadaşlarının ona ithaf ettiği mısralarla anlatmak istedim kendisini.
Rasim, deÄŸiÅŸik bir yapı. Bu günün duyarsız, adam sendeci, bananeci insanlarıyla hiç mi hiç ilgisi yok. O, yaman bir takipçi, o bir çevre hastası, özel ve önemli fikirler üreten, elini taşın altına koymaktan zevk alan, faydalı bir insan o.
Derince'de küçük bir berber dükkanına sahip, mütevazı, kendi halinde bir genç. Fakat, berber mesleÄŸi içersinde neler yapıyor neler.
Ayrı bir hobisi de, bir çok meslektaşın gazete küpurlerini kesiyor anladığım kadarıyla. Güzel ve yararlı bulduÄŸu köÅŸe yazılarını hiç üÅŸenmeden kesiyor, saklıyor, biriktirerek arÅŸiv yapıyor. Bana öyle bir arÅŸiv hediye etti ki, deÄŸeri hiçbir ÅŸeyle ölçülemez. Kendi köÅŸe yazılarıma, çok eski tarihleriyle dosyalı bir biçimde sahip olmak, deÄŸiÅŸik duygular yarattı yüreÄŸimde. Duygulandım, gururlandım, heyecanlandım.
Ve, Rasim kardeşe şaşırdım kaldım.
Biraz daha anlatmak isterim BERBERÄ°M'i sizlere izninizle.
Rasim, toplumu iyi yönde harekete geçirerek, kampanyalarla çıkıyor öne.. Hemde kendi başına. Küçük ama müthiÅŸ bir ordu kendi kendine Rasim. Åžimdi çok daha iyi anlıyorum..
GeçmiÅŸ senelerde beni ziyaret etmiÅŸ, iyi bir okurum olduÄŸunu anlatmış ve yine bu tür toplumsal giriÅŸimlerinden söz etmiÅŸti..
HoÅŸuma gitmiÅŸti Rasim'in anlattıklarını dinlediÄŸimde.. Ä°çimden de ÅŸöyle geçmiÅŸti: "Vay be, bu zamanda, hiç beklentisiz, çıkarsız, çevreyi ve toplumu kalkındırmak için maddi-manevi katkı sunmaya hazır pırıl pırıl bir genç"
Aradan uzun bir süre geçti.. Ä°ki hafta önce tekrar karşımda buldum Rasim'i.
Rasim, iÅŸleri büyütmüÅŸ.. Pek tabiiki toplumsal isteklerini ve bakış açısını da.. (Ä°ÅŸleri büyütmüÅŸ derken maddi kazanç elde edeceÄŸi özel iÅŸ falan sanmayınız sakın ha...Anladığım kadarıyla parayla-pulla da fazla derdi yok Rasimin.)
Görünen ÅŸu ki, sosyal yaÅŸama ve çevresel konulara yönelik muazzam ataklar yapmış, aktivitesini geniÅŸletmiÅŸ.
Bakarmısınız, dükkanında yaptığı saç traşını dahi bir amaca baÄŸlamış bu çocuk.. Bedava traşı, toplumsal önemi beyinlere kazınması gerekli her olayda seve-seve sunmuÅŸ halkına.. Ayrımsız hem büyüklere, hem çocuklara..
Dahası "atık pil getirene de ücretsiz tıraÅŸ" demiÅŸ.. Ve, insanları bu tür hassas konularda duyarlı olmaya zorlamış adeta.. Malumunuz önce "bedava sirke" misali olsada, bu kampanyalar zaman içinde verecektir meyvasını..
Kampanyalar içersine "saÄŸlık" problemlerini de katmış, belli tarihlerde "ağız, diÅŸ saÄŸlığı" taraması için çalışmış. Atık ilaç toplama, giysi toplama, kitap toplama, aÄŸaç dikme ve bunun gibi bir çok insani vazifeler ekleyerek hizmetlerini sürdürmüÅŸ.
Rasim, Derince üzerine de kafa yormuÅŸ, projeler oluÅŸturmuÅŸ. Hatta anlattıklarına göre "Derince ve Derince'lilik" ruhunu geliÅŸtirmeyi koymuÅŸ aklına. Bunu oluÅŸturmaya da kararlı..
Peki hiçbir ÅŸey talep etmiyor mu bu genç insan birilerinden?
Tabiki istiyor. Ancak, çevresindeki her ÅŸey adına. Onlarca mektup yazmış Rasim. BaÅŸbakanlığa, Bakanlara, Kocaeli Milletvekillerine, Parti Genel BaÅŸkanlarına, Medyaya, bir çok ünlü sanatçıya..
Ne mi istemiÅŸ? Destek istemiÅŸ.. Neye mi? Ä°nsan saÄŸlığına, çevre saÄŸlığı ve temizliÄŸine.. Atıkların geri dönüÅŸümünü baÅŸararak ülke kazanımının arttırılmasına. Faydalı projelerin hayata geçirilmesine. Ve, Derince'nin geliÅŸimine.
En güzel ÅŸeyleri istemiÅŸ Rasim. Ä°nancını hiç yitirmeden.
Ä°sterseniz gidip bulabilirsiniz kendisini. Bu gidiÅŸ kutlama düÅŸüncesi ile de olabilir, tıraÅŸ olma düÅŸüncesiyle de. Sonra sakın hafife almayınız, aynı beceri mesleÄŸi içinde geçerli Rasim'in. Çok iyi berber olduÄŸu söyleniyor. Hele de elinizde iki tanecik atık pil olursa tıraÅŸ bedava biliyorsunuz.
Ä°ÅŸin esprisi bir yana ama ben Rasim'le gurur duydum. Bravo sana "BERBERÄ°M" bravo.. Bir büyüÄŸün olarak seni kutlarım. KeÅŸke senin gibi birkaç tane daha süper insan olsa. Bu ilde ne derece kıymetin bilinir bilemem ama, biz senin ve fikirlerinin daima yanında olacağız..
Yeter ki sen, aynı duygularla, yılmadan üretmeye devam et.

Rasim Uyan Derince'de yılın çevrecisi seçildi


DERÄ°NCE Ekspres Gazetesi'nin geleneksel hale getirdiÄŸi “Zirvedekiler” projesinin ikincisi tamamlandı. Derince'de çevre, spor, giriÅŸimci, esnaf, muhtar, eÄŸitimci ve daha bir çok dalda yılın adamları olarak seçilen isimler belirlendi. Yarışmada belirlenen isimler oylama sonucunda seçildi. Bir Derinceli olarak açıklanan isimlerin çok isabetli olduÄŸunu söyleyebilirim. Hepsi de birbirinden deÄŸerli isimlerdir. Gazetenin baÅŸlattığı ve ilçede büyük ilgi uyandıran bu proje içinde çevre dalında seçilen Rasim Uyan'ın ismini görünce çok sevindim. Rasim Uyan, genç bir duruÅŸ. Çevre konusundaki hassasiyetini kamuoyu ile paylaÅŸan, hiç kimsenin aklına gelmeyen çalışmalara imza atan, giriÅŸimleriyle ulusal basınında gözdesi haline gelen, TRT, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin kendisiyle söyleÅŸi yaptığı Rasim Uyan'ın Derince'de yılın çevrecisi seçilmesine çok sevindim. Çevre dalındaki ödülün Uyan'a layık olduÄŸuna inanıyorum

Derince'nin Çevreci Berberi                                                                                                                                      16.03.2008 Hürriyet Pazar

​

Bu günlerde birkaç metrekarelik berber dükkanında yedi farklı çevre promosyonu yapıyor. 500 pet ÅŸiÅŸe, 500 cam ÅŸiÅŸe, 5 kilo atık pil, 500 teneke kutu, yerden toplanmış 500 sigara izmariti veya yerden toplanmış 500 sigara paketi getirine ya da 10 aÄŸaç dikene bedava saç kesimi yıkama ve fön vaat ediyor.

Kitap ve CD faturası getirene sakal tıraşı bedava

Türkiye genelinde herhangi bir kütüphaneye 50 kitap bağışlayıp makbuzunu getirene 23 YTL'lik saç-sakal promosyonunu veriyor. Son olarak da korsan kitap, müzik albümü ve film satışına karşı bir çalışmaya baÅŸlıyor. Bunda da çok iddialı. Faturalı ve bandrollü bir kitap ya da bir CD alan, aynı gün faturasını getirip bırakmak ÅŸartıyla sakal tıraşı, yıkama ve fönden oluÅŸan 13 YTL'lik hediye alabilecek. Yani neredeyse aldıkları ürün kadar da promosyon sahibi olacaklar.

Pet ÅŸiÅŸe, izmarit, atık pil, teneke kutu getirene tıraÅŸ, fön bedava

Derinceli Rasim Uyan (36), 25 yıllık erkek kuaförü. Ortaokulu dışardan bitirdi, liseyi de bitirmek üzere, hayali yakında üniversite mezunu bir berber olmak. Çevre duyarlılığının daha çıraklık döneminde baÅŸladığını anlatıyor. "Dükkanımızın yanında poÄŸaça ve börek satılıyordu. PoÄŸaçasını yiyenler kağıtları yere atıp gidiyordu. O günlerde bu kağıtları gönüllü bir amca ile birlikte toplamaya baÅŸladık. Topladığımız kağıtları da çuvallara koyup SEKA Çocuk Dostları DerneÄŸi'ne gönderdik. Dernek bunları satıp çocukların ihtiyaçlarını karşılıyordu. Her gün dükkanda iÅŸe baÅŸlamadan önce bir saat bu iÅŸi yapıyordum. Sonra bununla yetinmedim. Dükkanın önündeki aÄŸaçları kireçle boyadım. Belediyeden talepte bulunduk ve bütün sokağı saksılarla donattık. Sokağımız örnek sokak seçildi."

Rasim Uyan, askerden dönünce kendi iÅŸyerini açtı. Ancak, 1999 Marmara Depremi'nde iÅŸyeri yerle bir oldu. Bunun üzerine bir süre bir arkadaşının dükkanında çalıştı, 2005'te de ÅŸimdiki dükkanını açtı. Dükkanın açılışını çevreci çalışmalarıyla tanınan eski milletvekili ve aktör Ediz Hun yaptı.

Uyan kendi dükkanını açınca daha büyük kampanyalara baÅŸladı. OkuduÄŸu bir yazıdan, atık pillerin çevreye çok zarar verdiÄŸini öÄŸrenmiÅŸti. Pilleri toplayıp nereye gönderebileceÄŸini araÅŸtırdı ve buldu: Bunları zehirli atık bertaraf tesisi Ä°zaydaÅŸ'a verecekti. Bunun üzerine 500 atık pil getirene bedava tıraÅŸ kampanyasına baÅŸladı: "MüÅŸterilerim, akrabalarım dostlarım ve tüm Derinceliler, hatta Kocaeli'nin diÄŸer ilçelerinden basın yoluyla haberdar olan vatandaÅŸlar geldiler, kampanyamızı desteklediler." Åžimdi Kocaeli'nde onu tanımayan yok. Yaptığı kampanyalarla yerel basın için en iyi haber kaynaklarından biri. Hürriyet'in onunla röportaj için Derince'ye geliÅŸi de yerel basına ayrı bir haber konusu oluyor.

Tek kampanyayla yetinmedi

Sonra bu kampanyaları çeÅŸitlendirdi. 500 pet ÅŸiÅŸe, 500 cam ÅŸiÅŸe, sigara izmariti, sigara paketi ve teneke kutu gibi baÅŸka alanlara da girdi. Rasim Uyan, kampanyada 500'er adet atık istese de kimi tek tek getiriyor, kimi ne bulursa... O da çok önemsemiyor miktarın ne kadar olduÄŸuna. Ama kendince baÅŸka bir kriteri var: Atık getiren kiÅŸinin çevreci olduÄŸunu hissettirmesi. Dükkanına getirilen bu atıklara karşılık 10 YTL'lik saç tıraşı ve 8 YTL'lik yıkama ve fön hediyesi veriyor. Gerekirse 5 YTL'lik sakal tıraşını da esirgemiyor, böylece promosyonun toplam deÄŸeri 23 YTL'ye çıkıyor.

Erkek kuaförlüÄŸü yapsa da ona kadınlar da atık getiriyor. "25 yıllık esnafım, artık insanları bir bakışta tanıyorum: Gelen gerçekten çevreci mi yoksa bana numara mı yapıyor anlıyorum. Bu kampanyadan beklentim çevre duyarlılığını artırmak. Bir sloganım da var: "Bir gün deÄŸil, her gün çevreciyim." Amacım çok sayıda kiÅŸinin "her gün çevreci" olması. Bana en çok pil getiriyorlar. Bu da doÄŸal çünkü pil, hayatımızda sudan veya elektrikten sonra üçüncü en çok tükettiÄŸimiz ürün."

Dükkan komÅŸuları da bu kampanyalardan hiç ÅŸikayetçi deÄŸil. Hepsi, Uyan'ı çok seviyor. "Herkese böyle bir gönüllü lazım" diyorlar. Çalışmalarını destekliyor, dükkanın önündeki koliler ve çöp poÅŸetlerinden asla rahatsız olmuyorlar. Zaten o da toplananları kısa sürede gerekli yerlere ulaÅŸtırıyor.

KiÅŸisel olarak atık toplasa da geniÅŸ çapta hedefi baÅŸta okullara olmak üzere birçok kuruma pil kumbarası ve geri dönüÅŸüm kutusu koydurmak: "Bu iÅŸe caddeden baÅŸlarsanız olmuyor. Ä°ÅŸe ilköÄŸretimden, çocuklarımızdan baÅŸlatırsak ilerde sorun kalmaz. Gerekli yerlere yazı yazdım. Åžu anda Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları DeÄŸerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Derince'deki birçok okula atık kutuları koymaya baÅŸladı. Ä°ZAYDAÅž da atık pil kumbaraları koyuyor. Avrupa'da herkes bu atık toplama ve ayrıştırma iÅŸini evinde yapıyor zaten."

ÖÄŸrencileri bedava tıraÅŸ etti

Kampanyaları sadece çevreyle ilgili deÄŸil Uyan'ın. ÖrneÄŸin Cumhuriyet Bayramı'nda dükkanının bulunduÄŸu pasajdaki esnaf arkadaÅŸlarıyla birlikte "Cumhuriyetten Bugüne Polis Kıyafetleri FotoÄŸraf Sergisi" açtılar. Derince Belediyesi'nin yönlendirmesiyle fakir mahallelerde, öÄŸrenci yurtlarında gezip afiÅŸ astılar. Bir diÄŸer berber arkadaşıyla yardım amacıyla bir günde 204 kiÅŸiyi tıraÅŸ ettiler. 23 Nisan öncesinde kaymakamlığa yazı yazarak aynı kampanyayı Derince'deki okullarda baÅŸarılı öÄŸrencileri tıraÅŸ etmek için yapmak istediler. O erkek öÄŸrencileri tıraÅŸ ederken, kız öÄŸrencilerin saç kesimini de kadın kuaförü arkadaşı yaptı.

Bu kadar da deÄŸil. Rasim Uyan, Derince'de beÅŸ yıl kapalı kalan çelik sanayi fabrikasının iÅŸçilerinin eylemlerine destek verdi, seslerini basında duyurmalarına yardımcı oldu. Derince'nin belde statüsünden ilçe statüsüne geçmesi için de çalıştı. Kuaför salonlarında hijyen konusunda bilgiler derledi ve belediyeden bunların broÅŸür haline getirilmesini talep etti, bastırıp dağıtmaya baÅŸladı. Bu kadar kampanyadan ve çabadan sonra ödüller de aldı. 2002'de Kocaeli Gazetesi'nin oluÅŸturduÄŸu 150 kiÅŸilik seçici kurul tarafından yılın esnafı seçildi. Birçok siyasi partiden, dernek ve kuruluÅŸtan yaptığı çalışmalardan dolayı ödüller ve takdir belgeleri aldı.

Gitmediği kurs kalmadı

Rasim Uyan, bir yandan da berber olarak kendini geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini düÅŸünerek kurslara baÅŸladı. Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi'nin bedelsiz meslek edindirme kurslarına ve Halk EÄŸitim Merkezi'ndeki kurslara katıldı. Diksiyon, beden dili, masörlük, cilt bakımı, bayan kuaförlüÄŸü, dış görünüm, zarafet gibi kurslara gitti. Åžimdi de engellilere daha iyi hizmet verebilmek için "engel ve yaÅŸam" kursuna gidiyor. Dükkanını, engellilere uygun hale getirmeye çalışıyor. Bir yandan da Ä°ngilizce kursuna gidiyor.

http://www.hurriyet.com.tr/pazar/8462695.asp?gid=59&sz=80297

DERÄ°NCE SEVDALISI

​

Derince Sevdalısı

Berberim Rasim Uyan

Derince Ekspres Gazetesinin günlüÄŸe geçtiÄŸimiz üçüncü ayında ilk yazıma Derince sevdalısı bir gençi tanıtmaya çalışacağım.

Ben kendisini 1982 yılından beri tanımaktayım. SEKA Ä°zmit Müessesinde Teknik Müdür SekreterliÄŸi yaptığım dönemlerde kendiside SEKA Cami altında bulunan Berber Remzi Usta’ nın yanında çıraklık yapıyordu. O dönemlerde bile müÅŸterilere saygı, sevgi ile yaklaşırdı. Daha çıraklık dönemlerinden beri aktif bir çocuktu SEKA Cami’ nin altındaki sokağı saksılarla çiçeklendirilmiÅŸ olan sokağı bahçe güzelliÄŸinde parka çevirmiÅŸti.

Bu çalışmalarından dolayı dönemin Belediye BaÅŸkanı Sefa Sirmen kendisine TeÅŸekkür Belgesi ile 8 Adet beton saksı içinde çiçek gönderip çalışmalarının devamını isteyerek kendisini ödüllendirmiÅŸti. Rasim o dönemlerde, gazete, dergi ve kitapları toplayıp SEKA Çocuk Dostları derneÄŸine getirir bunun karşılığında aldığı paraları SEKA’ nın yanında bulunan Çocuk YetiÅŸtirme Yurdunda kalan çocuklara hediyeler alıp onları mutlu ederdi.

1990 yılında askere gidince irtibatım bir süre kesildi. Ben SEKA’ dan emekli olduktan sonra doÄŸup büyüdüÄŸüm Derince’ de bir iÅŸyeri açtım yanılmıyorsam 1993 yılında benim iÅŸyerimin karşısındaki berber dükkanında kalfa olarak çalışmaya baÅŸladı. Aradan geçen içerisinde deÄŸiÅŸmiÅŸ, boylu poslu bir adam olarak karşıma çıkıverdi. Yine o zamanlarda eÅŸe dosta yardım için varını yoÄŸunu ortaya koyuyordu.1998 yılında Rasim kendi iÅŸyerini açar güler yüzlü, samimi, candan davranışlarıyla MüÅŸterilerine kendisini kabul ettirir. Sivil Toplumun çalışmalarının ilk denemesinde 250 Derince esnafının bir araya getirilmesine öncülük ederek Derince Esnaf ve Sanatkarlar DerneÄŸinin DESAD’ ın kurulmasına imza atar uzun bir süreçten sonra DESAD kurulur.

Asrın felaketi olarak bilinen 17 AÄŸustos 1999 depremi. Marmara bölgesinde büyük acılar yaÅŸattığı gibi, Rasim’ in dükkanı da büyük hasar görür. Bir de bu yetmezmiÅŸ gibi iÅŸ yerindeki bütün malzemeleri çalınır. Bu olayla Rasim’ in bütün hayalleri ve geleceÄŸi çalındı. Hayattan yılmayan yenilmeyi hazmedemeyen Rasim, bakması gereken bir ailesinin olduÄŸu bilinciyle 2 sene kadar dostlarının yanında kalfalık yaptıktan sonra. Borç harç içinde, benim dükkanımın karşısında daha önce kalfalık yaptığı dükkanda Berberim adıyla kendi iÅŸyerini açtı. Kısa sürede çalışkanlığı, güler yüzlülüÄŸü ve dürüstlüÄŸü sayesinde eski müÅŸterilerini ve arkadaÅŸlarının sayesinde kendi iÅŸyerinin patronu oldu.

Berberim dükkanının açılışını Eski Çevre Bakanı Ediz Hun, Prof. Dr. Ahmet Işıkara, zamanın BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Sefa Sirmen, eski Belediye BaÅŸkanı Halit AltuntaÅŸ, Sivil Toplum Örgütlerinin BaÅŸkanları, muhtarlar, Siyasi Ä°l ve Ä°lçe temsilcilerinin katılımlarıyla yapılmıştı. Çevre Bakanı Ediz Hun pasajdan ayrılırken yanındaki Sivil Toplum Örgütü üyelerine Rasim’ i sizlere emanet ediyorum. Çalışmalarında yalnız bırakmayın kendisine destek olun dedikten sonra “Sende müthiÅŸ ışık görüyorum. Ä°leride belki Ankara’ da beraber çalışırız” dediÄŸini duymuÅŸtum.

Rasim Uyan ilerleyen dönemlerde Gençtürk pasajında Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, Polis günü nedeniyle Ä°lçe Emniyet amiri ve kalabalık vatandaÅŸların katılımıyla kokteyl düzenledi. Ä°stasyon Caddesinin yeni yol yapımı nedeniyle Belediye BaÅŸkanı Halit AltuntaÅŸ ve Belediye Meclisi üyelerine çevre esnafın katkısıyla 250 kiÅŸilik sabah kahvaltı düzenledi ve Belediye baÅŸkanına plaket verilmesini saÄŸladı. Ramazan etkinliklerinde Derince’ de bir ilke imza atarak esnaflardan topladığı malzemeleri muhtaç insanlara dağıtılmasını saÄŸlıyordu. Bu çalışmaların ödülünü de Bizim Kocaeli Gazetesinin tertiplemiÅŸ olduÄŸu DORUKTAKÄ°LER yarışmasıyla yılın esnafı seçildi. Ödülünü Milli Savunama Bakanı Vecdi Gönül’ den alarak Derincemize büyük onur kazandırmıştı.

Yıl 2008 Berberimin Sivil Toplum çalışmaları aktif olarak devam ediyor. Zamanın büyük kısmını kendisini deÄŸiÅŸik alanlarda kurslara giderek Dil Diksiyon kursları, Yabancı Dil, Bayan Kuaförü, dahi 36’ nın üstünde kursu üstün baÅŸarı ile bitiriyor. Günümüzün en büyük soru olarak bilinen Çevre KirliliÄŸi ile ilgili çalışmalarına baÅŸlıyor. Bundan bir sene önce Derince’ de iÅŸyerinde sigara içme yasağını Berberim dükkanında uygulayarak yine bir ilke imzasını atıyor. Bu arada eÅŸ ve dostların unutmayarak sekiz bin yakınını yılbaşı mesajıyla kutluyor 2008 yılının Dünyamıza, Türkiyemize, Kocaelimize ve Derincemize mutluluklar getirmesini diliyor. 2008 yılının Rasim Çevre gönüllülerinin fahri üyesi olarak bir çok Sivil Toplum örgütünün yapamayacağı etkinlikleri kendi imkanları ile izmarit, atık pil, cam, pet ÅŸiÅŸe, okunmuÅŸ gazete, kitap ve dergileri getirenlere bedava traÅŸ olma imkanı tanıyor. Yaptığı bu çalışmalar yerel tv ve gazetelerden sonra ulusal kanalımız TRT 2’ de 2.5 saatlik TAM ZAMANI programına konuk oluyor. Derince Belediyesinin Çevre ile ilgili yaptığı trafoların eski ve yeni görüntülerini, Atatürk’ ün Derince’ ye geldiÄŸi Derince Garı’ nın buÄŸünkü içler acısı binanın görüntüsünün fotoÄŸraflarını vererek, Derince’ nin çok geliÅŸtiÄŸini, çokta eksikliÄŸinin olduÄŸunu, TRT 2 yetkililerine Çevre ile ilgili çalışmalarını 2.5 saatlik Tam Zamanı, programına anlatan Derince Sevdalısı Berberim Rasim Uyan’ ı bu çalışmalarında dolayı kutluyor gazetemizin tertiplediÄŸi 2007 Zirvedekiler ÇEVRECÄ° ödülüne layık bir aday olacağını umut ediyorum. Bütün Derinceli okurlarımızı 15 gün sonra TRT 2’ de yayınlanacak TAM ZAMANI programını izlemelerini tavsiye ediyorum.

16.02.2008

KOCAELÄ° (Ä°HA)


Kocaeli'de berberlik yapan çevreci bir vatandaÅŸ, tıraÅŸ parası yerine sigara izmariti, atık pil ve pet ÅŸiÅŸe alıyor. Derince ilçesinde yıllardır yaptığı deÄŸiÅŸik projelerle yılın esnafı seçilen 20 yıllık berber Rasim Uyan, “GeleceÄŸimizi kendi elimizle yok etmeyelim” adıyla bedava tıraÅŸ kampanyası baÅŸlattı. Uyan, kampanya kapsamında 5 kilo atık pil getirine sakal tıraşı, 500 adet pet ÅŸiÅŸe getirene saç kesimi, yıkama ve fön, 500 adet sigara izmariti getirene bedava sakal tıraşı yapıyor. Rasim Uyan, “2003 yılından beri bu kampanyayı yapıyorum. Åžimdiye kadar 20 bine yakın atık pil, 30 bin adet izmarit ve 5 ton kağıt topladım. Toplanan atık malzemeleri ÇEVKO ve Ä°ZAYDAÅž'a veriyorum. Çevreyle ilgili pek çok faaliyet yaparak halka çevre ÅŸuuru aşılamaya çalışıyorum. ÖrneÄŸin izmarit 2 yıl gibi sürede doÄŸadan kalkıyor. Atık pil ise 300 yılda ancak yok oluyor. Ben buradan bütün vatandaÅŸlarıma sesleniyorum. Sigara içmeyin, içiyorsanız da izmaritini çevreye atmayın” dedi.

10.02.2008

Kulüplerin dikkatine Rasim Uyan masör oldu!

 

Derince’nin sempatik berberlerinden Rasim Uyan’ın berber olduÄŸunu bakmayın.

O, her konuya duyarlı.

Atık Pil toplamakla sesini duyuran Rasim, şimdi yeni projeler peşinde.

Bunu da kısa bir zaman içinde açıklayacak.

Rasim’in ÅŸu sıralar bir hedefi var.

Ä°leriki yıllarda bir Güzellik Merkezi açmak.

Bunun için de kolları sıvadı.

Rasim önce Saraybahçe Belediyesi ile Ä°zmit Halk EÄŸitim Merkezi tarafından açılan kursa katıldı ve masörlük belgesini aldı.

Rasim daha sonra cilt bakım ve bayan kuaförlük sertifikasını aldıktan sonra Güzellik Merkezi’ni açacak.

Åžimdiye kadar istediÄŸi her projeyi uygulayan Rasim Uyan’ın Güzellik Merkezi’ni açacağından da kuÅŸku duymuyoruz. Bu arada masör sıkıntısı çizen kulüplere duyurulur, Rasim Uyan masör oldu, teklif bekliyor.

Derinceli Bir Duyarlı Yurttaş

​

Derince’deki Gençtürk Pasajı’nda hizmet veren “Berberim”in sahibi berber Rasim Uyan, yıllardır çevre konusunda verdiÄŸi çalışmalarla tanınıyor. Daha önce baÅŸlattığı ve devam ettirdiÄŸi atık pil, pet ÅŸiÅŸe, sigara izmariti toplama kampanyalarıyla adını duyuran ve ulusal basının da ilgisini çeken Rasim Uyan, ÅŸimdi de “korsan eserlere hayır” kampanyasıyla bir kez daha gündeme geldi.
Okumayı çok seven ve yerel medyayı da yakından izleyen bir kiÅŸi olarak Rasim Uyan, yeni kampanyası için yaptığı yazılı açıklamasında ÅŸöyle diyor:
“Uzun çalışmalar ve harcanan büyük emekler neticesinde ortaya çıkarılan bir ürün veya eserin kolay yollarla kullanılmasına tüm varlığımla karşı koyuyorum.
Amacım hem ülkemizdeki okuma ve kültürel etkinliklerin artmasını saÄŸlamak hem de emeÄŸe saygı çerçevesinde korsan yayınlara karşı, (kitap, CD, kaset, DVD, fotoÄŸraf, resim vb.) mücadeleye katkıda bulunmak. Bu amaca istinaden düzenlediÄŸim birinci kampanyada bir ay içinde almış olduÄŸu kitap, CD, DVD, vb. gibi ürünlerin bandollerini gösterip fiÅŸlerini ÅŸahsıma teslim edenlere ücretsiz sakal kesimi, yıkama ve fön hizmeti ücretsiz olarak sunulacaktır.
DiÄŸer kampanyamda ise ülke genelindeki herhangi bir kütüphaneye (kütüphanenin kabul ettiÄŸi) 10 adet kitap bağışlayan ve bu bağış makbuzunu getirene saç kesimi, yıkama ve fön ücretsiz olarak yapılacaktır.
Bu mücadelemize tüm emeÄŸe saygı gösterenlerin katılacağına tüm kalbimle inanıyorum. Çalışmalarınızda baÅŸarılar diliyorum.”
Keşke herkes Rasim Uyan gibi duyarlı bir yurttaş olabilse.

 

DÜNYANIN EN Ä°LGÄ°NÇ BERBERÄ°!

​

Dünyada bir benzeri olmayan berber Türkiye'de

​

Derince ilçesinde yıllardır yaptığı deÄŸiÅŸik projelerle yılın esnafı seçilen 20 yıllık berber Rasim Uyan, "GeleceÄŸimizi kendi elimizle yok etmeyelim" adlı altında bedava tıraÅŸ kampanyası baÅŸlattı.

Uyan, kampanya kapsamında 5 kilo atık pil getirine sakal tıraşı, 500 adet pet ÅŸiÅŸe getirene saç kesimi, yıkama ve fön, 500 adet sigara izmariti getirene bedava sakal tıraşı yapıyor.


Rasim Uyan, "2003 yılından beri bu kampanyayı yapıyorum. Åžimdiye kadar 20 bine yakın atık pil, 30 bin adet izmarit ve 5 ton kağıt topladım. Toplanan atık malzemeleri ÇEVKO ve Ä°ZAYDAÅž'a veriyorum. Çevreyle ilgili pek çok faaliyet yaparak halka çevre ÅŸuuru aşılamaya çalışıyorum. ÖrneÄŸin izmarit 2 yıl gibi sürede doÄŸadan kalkıyor. Atık pil ise 300 yılda ancak yok oluyor. Ben buradan bütün vatandaÅŸlarıma sesleniyorum. Sigara içmeyin, içiyorsanız da izmaritini çevreye atmayın" dedi.

Bu berberde para geçmiyor!!!

​

Kocaeli'de çevreci bir berber, tıraÅŸ parası yerine sigara izmariti, atık pil ve pet ÅŸiÅŸe alıyor.

Derince ilçesinde yıllardır yaptığı deÄŸiÅŸik projelerle yılın esnafı seçilen 20 yıllık berber Rasim Uyan, "GeleceÄŸimizi kendi elimizle yok etmeyelim" adlı altında bedava tıraÅŸ kampanyası baÅŸlattı. Uyan, kampanya kapsamında 5 kilo atık pil getirine sakal tıraşı, 500 adet pet ÅŸiÅŸe getirene saç kesimi, yıkama ve fön, 500 adet sigara izmariti getirene bedava sakal tıraşı yapıyor.

Rasim Uyan, "2003 yılından beri bu kampanyayı yapıyorum. Åžimdiye kadar 20 bine yakın atık pil, 30 bin adet izmarit ve 5 ton kağıt topladım. Toplanan atık malzemeleri ÇEVKO ve Ä°ZAYDAÅž'a veriyorum. Çevreyle ilgili pek çok faaliyet yaparak halka çevre ÅŸuuru aşılamaya çalışıyorum. ÖrneÄŸin izmarit 2 yıl gibi sürede doÄŸadan kalkıyor. Atık pil ise 300 yılda ancak yok oluyor. Ben buradan bütün vatandaÅŸlarıma sesleniyorum. Sigara içmeyin, içiyorsanız da izmaritini çevreye atmayın" dedi.

(Ä°HA)

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi

Rasim Uyan, 23 Åžubat'ta, TRT 2'de


TRT 2'de yayınlanan "Tam Zamanı" programı ekibi çevreci Rasim Uyan için geçtiÄŸimiz hafta sonu Derince'ye geldi. Son zamanlarda baÅŸlattığı kampanya ve çevre çalışmalarıyla büyük bir ilerleme gösteren Uyan'a özel bir çekim yapan TRT 2 ekipleri son çalışmalar hakkında da röportaj yaptı. ÇeÅŸitli çevre örgütlerinin destekleri ve özellikle kendi çabalarıyla daha temiz bir çevre için baÅŸlattığı çarpıcı kampanyalarda dikkat çeken Rasim Uyan, 23 Åžubat Cumartesi günü saat 14.00'da TRT 2 ekranlarında olacak. Uyan, kendine has baÅŸlattığı kampanyasında 5 kilo atık pil, 500 adet yerden toplanmış izmarit, 500 pet ÅŸiÅŸe ve teneke getirene ücretsiz traÅŸ yapıyor.
Halen devam eden kampanyadan yararlanmak istiyorsanız, sizde çevreciliÄŸinizi gösterin.

Kocaeli'nin Derince Ä°lçesinde 20 yıldır esnaflık yapan Rasim Uyan örnek bir davranış sergiliyor.

Derince Ä°lçe'sinde yıllardır berber olarak çalışan Uyan çevre bilincini vatandaÅŸa yerleÅŸtirmek adına büyük bir kampanya baÅŸlattı. Çevreyi kirleten en ağır metaryallerden olan pil, pet ÅŸiÅŸe ve sigara izmariti toplayan berber Uyan bu kampanyasından dolayı taktir topluyor.

Uyan 5 kilo pil, 500 adet pet ÅŸiÅŸe ve 500 adet sigara izmariti getiren herkesin saç tıraşını bedavaya yapıyor. Uyan yaptığı açıklamada; "2003 yılından beri bu kampanyayı yapıyorum. Åžimdiye kadar 20 bine yakın atık pil, 30 bin adet izmarit ve 5 ton kağıt topladım. Toplanan atık malzemeleri ÇEVKO ve Ä°ZAYDAÅž'a veriyorum. Çevreyle ilgili pek çok faaliyet yaparak halka çevre ÅŸuuru aşılamaya çalışıyorum. ÖrneÄŸin izmarit 2 yıl gibi sürede doÄŸadan kalkıyor. Atık pil ise 300 yılda ancak yok oluyor. Ben buradan bütün vatandaÅŸlarıma sesleniyorum. Sigara içmeyin, içiyorsanız da izmaritini çevreye atmayın" dedi.

5 Kilo pil ve 500 adet izmarit getirene sakal traşı, 500 adet pet ÅŸiÅŸe getirenin saç kesimi, yıkama, fön v.b. tüm ihtiyaçlarını ücretsiz yapan Uyan Derince Ä°lçesinde yılın esnafı seçildi.

 

TuÄŸba Sezer - heryerdenhaber / Kocaeli                             

                                                                                                       09 Åžubat 2008

Bandrolü getir, bedava tıraÅŸ ol!

​

“UZUN çalışmalar ve harcanan büyük emekler neticesinde ortaya çıkarılan bir ürün veya eserin kolay yollarla kullanılmasına tüm varlığımla karşı koyuyorum” diyen Derinceli Rasim Uyan çevre projelerinin ardından korsan ile mücadele baÅŸlattı. Derince de berberlik yapan ve toplumsal konulara duyarlılığı ile bilinen Uyan bir ay içinde alınan kitap, CD ve DVD’lerin bandrollerini getiren herkese ücretsiz tıraÅŸ, ve fön hizmeti verecek. Ayrıca makbuz karşılığında herhangi bir yere 10 kitap bağışlayan vatandaÅŸları ise ücretsiz olarak saç tıraşı edecek. Çevresel çalışmalarıyla ulusal medyada da adından söz ettiren Rasim Uyan’a baÅŸarılar diler tebrik ederim. Bu haber ÅŸu ana kadar 1144 defa okundu

KOCAELÄ° (KOÜHA)

​

"Piller 300 yılda, plastikler bin yılda, sigara izmariti ise 2 yılda topraktan kayboluyor. Hem doÄŸaya hem ülkenin ekonomisine faydalı olmak için atıkları geri dönüÅŸüm kutularına atalım. Ülke ekonomisinden atıklara harcanan para yıllık 400 milyon dolar. Bir gün deÄŸil her gün çevreci olalım."
Bu sözler bir çevre örgütünün baÅŸkanının ya da temsilcisinin görüÅŸleri deÄŸil. Bir eli makaslı bir eli usturalı bir ilginç berberin görüÅŸlerileri.
Rasim Uyan, Kocaeli'nin Derince ilçesinde 10 yılı aÅŸkındır makas sallıyor. Lakin onun ilginç ve gıpta edilecek hikâyesine seneler öncesine dönerek baÅŸlamak gerekiyor. 22 yaşında SEKA fabrikasında çıraklık yaparken börekçilerin kağıtları yerlere attığını gören duyarlı delikanlı onca kağıdın çöplerle birlikte atılmasına o kadar üzülür ki ne yapabilirim diye düÅŸünmeye baÅŸlar. Kimsenin ayırt etmediÄŸi kağıtları kendi ayırt edip toplamakta bulur çareyi. Topladığı kağıtları da SEKA çocuk dostlarına ulaÅŸtırır ve kağıtlar çöplere karışmak yerine Ä°zmit yetiÅŸtirme yurdundaki çocuklara gelir olarak döner.
Rasim Uyan o günden beridir artan çevre sevgisi ve duyarlılığıyla kağıt, cam, plastik, sigara izmariti topluyor. Asıl ilgiye deÄŸer tarafıysa Uyan'ın çevre kampanyasını müÅŸterileriyle birlikte sürdürmesi. 2003 yılından beri Uyan'ın berber dükkanında ÅŸampuan kutularının, tıraÅŸ makinelerinin yanında poÅŸet içinde atık piller, kutular içinde cam ÅŸiÅŸeleri, sigara izmaritleri görmek olası. Berbere deÄŸil de atık deÄŸerlendirme vakfına geldiklerini sananları da camlar da yazılı ilanlar ÅŸaÅŸkınlıktan kurtarıyor: “5 kilo atık pil, 500 adet cam ÅŸiÅŸe, 500 adet pet ÅŸiÅŸe, 500 adet teneke kutu ve 500 adet sigara izmariti getirene saç kesimi, yıkama ve fön ücretsiz” yazıyor. Åžu ana kadar 20 bine yakın atık pil, 30 bin adet izmarit ve 5 ton kağıt toplayıp ÇEVKO'ya(Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları DeÄŸerlendirme Vakfı) ve belediyeye verdiÄŸini belirtiyor Uyan. Günde en az 5-6 kiÅŸinin atık kampanyasına katıldığını Ä°stanbul'dan, Bursa'dan kampanyayı duyup gelenlerin olduÄŸunu söylüyor. Bütün müÅŸteriler atık toplayıp gelirde para kazanamam diye korkmuyor musunuz? diye soruyorum: KeÅŸke öyle birÅŸey olabilse de ben kazanmsam diyor ve sevinçle elindeki dosyalar arasından; "Gölcük ilçesinde tekel ve sayısal loto bayiliÄŸi yapan bir büfeci Rasim Uyan'dan esinlenerek 2 bin sigara izmariti getirene günde 3 ekmeÄŸi ücretsiz vermeye baÅŸladı" yazan haberi gösterip paradan daha da önemli olanın bu olduÄŸunu söylüyor.
Rasim Uyan duyarlılığını ve çevreciliÄŸini kendi mesleÄŸinde de sürdürmeyi ihmal etmemiÅŸ. "TıraÅŸ yaparken normal havlu kullanıp ıslanan havluları dışarı astığınızda havluların gözeneklerine toz girer ve cildi hasta eder. O yüzden tek kullanımlık kağıt havlu kullanıyorum. Hem kağıt geri dönüÅŸüme gidiyor hem deterjana gerek kalmıyor. Usturayı gazete kağıdıyla deÄŸil beyaz kullanılmamış kağıtla silerim ve aletleri sürekli sterilize ederim" diyor. TıraÅŸ esnasında aÄŸzına taktığı maskeyle ilgili de: " Ä°lk zamanlar müÅŸterilerim hastamısın ya da bizi mi hasta görüyorsun? diye sitem ettiler. Sonra nefesimin onları rahatsız etmemesi için taktığımı anlattığımda beni anlayışla karşıladılar." Onu anlayışla karşılamayanlar da olmuÅŸ: " Koltukta sakal tıraşı yapıyordum müÅŸteri sigarayı yaktı, içemezsiniz dedim burada o dedi içerim, o zaman tıraşı yapmam dedim ve yarım bıraktım. Bu sigara konusunda çok tepki aldım, sana tıraÅŸ olmaya gelmeyiz diyen çok oldu ama taviz vermedim" diyor ve sesini kısarak gururla ekliyor: " ben çıkacak yasadan çok önce 2003 yılında sigara yasağını baÅŸlattım. Uyan'ın 2002 yılında bulunduÄŸu ilçede yılın esnafı seçilmesi ve Rauf DenktaÅŸ'tan, Ediz Hun'dan, Ä°sviçre BüyükelçiliÄŸi’nden gelen elinden düÅŸürmediÄŸi onlarca tebrik ve teÅŸekkür mektubu onun bir diÄŸer gurur kaynağı. Bu geri dönüÅŸlerin onu daha da kamçıladığını söylüyor. Öyle ki ülkeme, dünyama faydalı olduÄŸum için çok mutluyum diyen bu çevre gönüllüsü, engel ve yaÅŸam kursunu baÅŸarıyla bitirerek engelli insanları tıraÅŸ edebilmenin de gururunu taşımak istiyor. Rasim Uyan'ın gelecek projeleriyle söyleÅŸiyi bitirmeyi planlarken dükkana Uyan'ın 5. sınıfa giden oÄŸlu Hüseyin giriyor. Hüseyin'in babasının çevreciliÄŸinden etkilenmediÄŸini düÅŸünmek olası deÄŸil kuÅŸkusuz. Hüseyin'e soruyorum, çevre adına sen neler yapıyorsun? diye: Sayın valimize, sayın kaymakamımıza mektup yazarak okulumuza atık pil kumbarası, geri dönüÅŸüm kutusu getirdim, okulum adına hatıra ormanı oluÅŸturulmasını istiyorum diyor. Hüseyin babasının yolunda emin adımlarla ilerlerken ünü bu yaşında babasınınkinden daha uzaklara yayılmış bile.Hüseyin, Almanya'nın Ludwigshafen kentinde meydana gelen yangın felaketinde ölenlerin acısını yüreÄŸinde hissedip ölenlerin ailelerine duygularını anlatan bir mektup yazmış. Mektubun içine harçlığından bir miktar para da koyup DışiÅŸleri Bakanlığına göndererek Alman gazetelerine konu olmuÅŸ. Hüseyin'in de bir sloganı var: "Yarınlar hayal deÄŸil belgeni al gerçek olsun" diyor. Çevresel ve toplumsal deÄŸerlerin olaÄŸan ÅŸekilde kirletildiÄŸi çağımızda çevre için insanlık için, küçük esnafım demeden lafla peynir gemisi yürütmeden mücadele eden berber Rasim Uyan gelecekte atık yaÄŸlar üzerine bir kampanya baÅŸlatmak ve eski palaskaların, berber koltuklarının, örtülerin, radyoların bulunduÄŸu bir berber müzesi açmak istiyor. Rasim Uyan kayıt cihazını kapattığımda bir sitemini paylaşırken çevreci ve duyarlı kiÅŸiliÄŸini de satır arasında özetliyor sanki: " Ah ÅŸu onca kılı da deÄŸerlendirebilecek bir yer olsa."

Kocaeli - Organ Bağışlayana Bedava Tıraş

​

 Yapan ve Daha Önce de Toplumu Ä°lgilendiren Birçok Konuda Öncülük Yapmasıyla Tanınan Rasim Uyan, Åžimdi de Organ Bağışında Bulunanlara Bedava TıraÅŸ Kampanyası BaÅŸlattı. Berberim Kuaför Salonu Sahibi Rasim Uyan, Organ Bağışına Dikkat Çekmek ve Destek Olmak Amacıyla Bu Kampanyayı BaÅŸlattığını Söyledi.
Kocaeli'nin Derince Ä°lçesi'nde berberlik yapan ve daha önce de toplumu ilgilendiren birçok konuda öncülük yapmasıyla tanınan Rasim Uyan, ÅŸimdi de organ bağışında bulunanlara bedava tıraÅŸ kampanyası baÅŸlattı. Berberim kuaför salonu sahibi Rasim Uyan, organ bağışına dikkat çekmek ve destek olmak amacıyla bu kampanyayı baÅŸlattığını söyledi.

Derince Ä°lçesi'nde 25 yıldır berberlik yaparak geçimini saÄŸlayan ve çevre konusunda birçok projede de yer alan Berberim Kuaför Salonu sahibi Rasim Uyan, daha önce atık pil toplama, kitap toplama ve bunların kitap okuma alışkanlığının yaygınlaÅŸtırılması amacıyla çeÅŸitli bölgelere dağıtma, kitap gezdirme gibi kampanyalar düzenlemiÅŸti. Bu kez organ ve doku bağışında bulunanlar için ilginç bir kampanya düzenledi. Organ ve doku bağışında bulunan vatandaÅŸlar SaÄŸlık Bakanlığı'na ait bağış kartını gösterdikleri taktirde ücretsiz tıraÅŸ olabiliyor.

Organ bagışının önemine dikkat çekmek amacıyla böyle bir kampanya baÅŸlattığını söyleyen Rasim Uyan, "Önce ben tüm organlarımı bağışladım. Ardından da hayat kurtarmanın önemini anlatmak amacıyla böyle bir kampanya baÅŸlattım. Çok sayıda insan organ bekliyor. Onların yaÅŸamlarına destek saÄŸlamak amacıyla bu kampanyanın startını verdik. Hemen hemen her gün organ bağışlayan birkaç vatandaÅŸ kuaför salonumuzda tıraÅŸ oluyor. "dedi.

                                                           07.04.2010 15:28

Turkish Barber Turns His Shop into a Mini Recycling Center

Posted on April 22, 2013 by Tafline Laylin in Lifestyle & Culture with 0 Comments
The barbershop tradition in Turkey is far more vibrant than the Hair Cutteries of America. In Turkey, men gather for their weekly shave and catch up on the politics du jour while drinking strong muddy coffee often laced with cardamom. The barber is naturally a key figure in this street culture, so when he takes an environmental or social stand, people pay attention.

Rasim Uyan was promoted as last week’s “Changemaker” – a Hacı Ömer Sabancı Foundation program in Turkey that recognizes 64 individuals who promote social development, community engagement and education – for turning his small shop in Kocaeli into a mini recycling center.

Recycling culture in Turkey not great

Although slightly better off than Egypt or Lebanon, where trash permeates almost every aspect of daily life, Turkey’s recycling culture is still in its infancy. Some facilities exist in major urban centers, but most people either aren’t aware of them, or they simply aren’t convenient to use.

This is slowly changing though. Zeki Terzioglu, head of waste management department at the environment ministry, said the ministry aims to follow EU legislation to bolster the country’s waste management system.

“We are merging 12 regulations under one to simplify the legal framework for the benefit of the private sector interested in recycling,” he told SE Times. “We instruct municipalities to inform the public about the benefit of recycling through conferences, publications.”

The Changemaker program isn’t specifically devoted to environmental issues, but it has shone the spotlight on several individuals whose mission is to protect Turkey’s natural resources. Uyan is one of them.

Every day is Earth Day

“I am environment-friendly not for one day but every day,” Uyan told Turkey’s Hurriyet Daily News in a recent interview.

Referring to the now very popular annual Earth Day event designed to mobilize the world’s attention to natural crises and wonders, the barber says he has engaged in environmental stewardship every day for the last 25 years.

The Changemaker’s program started in 2009, but Uyan started rewarding his customers for earth-friendly gestures without prompting from any organization.

Anyone who shows up with five kilograms of wasted batteries gets a free cut and shave. Same goes for 50 glass or plastic bottles, 500 bottle caps or ten planted trees.

It’s like a loyalty program that comes with the additional benefit of cleaner streets and air.

As a result of his efforts, according to Hurriyet, the Environmental Protection and Packaging Waste Recovery and Recycling Trust (CEVKO) has installed  recycling bins in many schools in the region and the Izmit Waste and Residue Treatment, Incineration and Recycling Inc. (IZAYDAS) has begun to promote proper battery disposal as well.

It just goes to show that the actions of one man can make a significant difference.


Turkey's Changemakers: Big environmental action in a barber shop

Sabanci Foundation Turkey’s Changemakers Program continues to share the unique stories of extraordinary people who contribute to the social development.

This week’s Changemaker is Rasim Uyan who promotes recycling at his barber shop in Kocaeli and tries to spread environmentalism across the city saying “I am environment-friendly not for one day but every day”.

Rasim Uyan is barber who has been working to protect environment for 25 years. With the activities and campaigns at his barber shop, he aims to make his customers more sensitive to the environment. Making promotions to attract the customers, Rasim Uyan offers free shave and haircut to persons who bring 5 kilos of waste batteries, 50 glass or plastic bottles, 500 caps of plastic bottles or plant 10 trees. Apart from his recycling campaigns on waste batteries, Rasim Uyan also collects cigarette butts, packages, glass bottles and cans at his shop.

Thanks to his initiatives, the Environmental Protection and Packaging Waste Recovery and Recycling Trust (CEVKO) placed recycling bins in many schools; and Izmit Waste and Residue Treatment, Incineration and Recycling Inc. (IZAYDAS) started to distribute waste battery collection boxes to schools. Rasim Uyan does not only work for environment. At the same time, he attends the “Life with Disabilities” course and tries to make his barber shop more accessible to persons with disabilities.


Big environmental action in a barber shop

April/12/2013

Vrijdag Inspiratiedag: Het sprookje van de Bewuste Barbier

juni 7, 2013 Posted In:   Inspiratie
In een land hier niet eens zo heel ver hier vandaan woonde eens een kapper. Hij knipte en schoor dat het een lieve lust was. Met kwast, schuim en klapmes maakte hij menig wang weer glad, oorhaar schroeide hij weg met een brandende wattenprop. Dit is zijn verhaal.

500 flesdoppen: gratis knippen

Voor de deur van zijn kleine kapsalon, met z’n vier klassieke kappersstoelen en een geelgroene parkiet is het er al aardig vol, staat een blauwe ton. Voor oude batterijen. Daarnaast staat een zak met blauwe plastic doppen. Op het raam hangen briefjes met actie-aanbiedingen: gratis knippen of scheren voor 5 kilo oude batterijen. Vijftig lege flessen: een gratis knip- of scheerbeurt. En ook voor 500 blauwe flessendoppen of 10 bomen die je via de plaatselijk bomenstichting hebt laten planten, word je weer helemaal het heertje geknipt en geschoren.

Tegen iedereen die het maar wil horen, vertelt de kapper dat hij mensen aan het denken wil zetten. ‘Je moet niet zomaar iets weggooien. Als je dat doet, vervuilt alles. De natuur is niet vanzelfsprekend, er verdwijnt steeds meer. Als we onze aarde willen behouden voor onze kinderen, en voor latere generaties, moet er veel veranderen. In de hele wereld.’

Oud papier voor een paar stuivers

En dan vertelt hij over die oude man, die hem leerde dat je wel degelijk het verschil kunt maken. ‘Vroeger, toen ik nog een klein jongetje was, zag ik bij zonsopgang, in zomer en winter, bij regen en zonneschijn een oude baas met een kar door de stille straten van mijn stad lopen. Dertig jaar lang ratelden de wielen over de keien terwijl hij oud papier inzamelde. Al dat papier leverde hij in bij een fabriek en de opbrengst, een paar stuivers, stuurde hij naar een stichting voor weeskinderen. Ik ben de amca, deze oom, gaan helpen. En zo is het begonnen.’

Sprookjes bestaan

Een sprookje? Wel nee, want dit is het echte verhaal Rasim Uyan, kapper in het Turkse Derince, een klein plaatsje 100 kilometer ten oosten van Istanbul. Met zijn acties heeft hij al veel bereikt. Zo heeft de Environmental Protection and Packaging Waste Recovery and Recycling Trust (CEVKO) afvalbakken voor recycling op scholen geplaatst en zorgde de Izmit Waste and Residue Treatment, Incineration and Recycling Inc. (IZAYDAS) ervoor dat er dozen voor oude batterijen op scholen verspreid worden.

Een paar maanden geleden riep de Sabanci Foundation hem uit tot een van de verschilmakers in Turkije . Mooi vond hij dat, zo zegt hij in een krant: ‘Ik hoop dat ik daarmee nog meer mensen bereik en kappers in dit land stimuleer hetzelfde te doen.’

Uyan zet zich overigens in voor veel meer dan alleen het milieu. Zo mochten mannen die op Internationale Vrouwendag (8 maart) een manifest tegen huiselijk geweld tekenden gratis plaatsnemen in de kappersstoel. En op de Nationale Kinderdag waren het straatkinderen die gratis geknipt werden. Ook heren met een donorcodicil hoeven niet af te rekenen.

De moraal van dit verhaal? Ach die je kun vast allemaal zelf bedenken. Iets met jong geleerd en oud gedaan, en met voorbeeld en volgen. Het allerbelangrijkste is wat mij betreft: Maak dat verschil. Je kunt het!

FELEMENKÇE

Uyan bu defa Kanal 7’ye çıktı

 

BaÅŸlattığı birbirinden ilginç kampanyalarla adından sıkça söz ettiren Berberim sahibi Rasim Uyan yerel basın olmak üzere Ulusal basının büyük dikkatini çekmiÅŸti.Uyan bu defada Kanal 7 televizyonun haber programına çevre konulu çalışmaları nedeniyle haber oldu.

Derincede Berberlik mesleÄŸinin yanı sıra yaptığı birbirinden  farklı çalışmalarla adını Türkiye’ye duyuran Rasim Uyan hafta içi yine Ulusal bir Kanal olan Kanal 7 röportaj için Ä°lçeye gelerek Uyanla röportaj yaptı.Çevre konusunda duyarlı çalışmalar yapan Rasim Uyan bu günlerde Ulusal basının  büyük ilgisi ile karşı karşıya

bottom of page